zondag 13 september 2015

Schilderij van een park met herfstsferen

Vandaag zet ik mijn eerste opdracht op mijn blog, een schilderopdracht voor het vak beeldende vorming. Het was de bedoeling dat we een schilderij gingen maken van een stadspark in herfstsferen en dat je gebruik ging maken van ruimtesuggestie om het park een realistisch karakter te geven. Het was ontzettend interessant om te doen en ook erg leuk, omdat je zelf mocht bedenken hoe je een park wilde gaan afbeelden. Voorafgaand van deze les hadden we eerst allemaal plaatjes opgezocht van verschillende parken, dit zorgde voor inspiratie en zo kon je bedenken hoe je je park wilde afbeelden. Daarnaast moest je ook paar schetsen maken. Ik ga verschillende aspecten behandelen van mijn eindwerk, denk maar aan de betekenis van mijn eindwerk en de materie bijvoorbeeld. 





Betekenis:
Bij mij in de buurt is een heel groot park, waar ik als jong kind heel vaak speelde. Ik deed hier van alles, bijvoorbeeld voetballen met vrienden en vriendinnen of gewoon lekker in het park met een vriendin liggen en kletsen. Ik had het dus altijd erg naar mijn zin in het park en vond het er ook altijd gezellig. Ik kwam er dus graag. Nou moesten we voor deze opdracht een park maken met herfstsferen en ik moest meteen denken aan dit park bij mij in de buurt. Daarom heb ik dit park als inspiratie gebruikt, ik heb bijvoorbeeld dezelfde soort bomen verwerkt in mijn eindwerk en het gras in mijn schilderij net zo groen gemaakt als bij het park waar ik altijd kwam. Hieronder zie je een foto van het park waar ik altijd speelde.

















Vorm:
Ik heb geprobeerd diepte-suggestie aan te brengen in mijn schilderij. Dit heb ik gedaan door de diepte te benadrukken door bomen vooraan groot weer te geven en de bomen achteraan klein weer te geven. Ook heb ik de diepte benadrukt door het het pad vooraan breder te maken in vergelijking tot achteraan hier loopt het pad smaller. Als laatst heb ik de diepte benadrukt door vooraan in het schilderij donkerdere kleuren te gebruiken dan achteraan in het schilderij. Daar heb ik juist lichtere kleuren gebruikt en dit heb ik in elkaar over laten gaan.

Materie:
Ik heb de volgende materialen gebruikt:
  • Kwasten en pencelen
  • Een potlood
  • Verf (de kleuren geel, blauw, rood, zwart en wit)
  • Water
  • Grijs papier
Ik had nog nooit geschilderd op grijs papier, dus dit was nieuw voor mij. Normaal schilder ik op wit papier, maar ik moet zeggen dat dit grijze papier mij goed beviel. Daarnaast was ik niet gewend om met zo weinig kleuren te werken. Ik moest nu zelf gaan mengen om aan bepaalde kleuren te komen, bijvoorbeeld om aan bruin, groen en grijs te komen. Dit lukte goed en ik vond dit erg uitdagend. Voor de rest heb ik geen andere materialen die ik verder wilde gebruiken, deze materialen bevielen mij erg goed.

Beschouwing:
Ik heb mij laten inspireren door verschillende foto's van parken die ik online had opgezocht. Daarnaast ben ik gaan kijken in een park bij mij in de buurt, waar ik vroeger veel kwam. Online stond er een filmpje van kunstmeester over perspectief, wat mij veel informatie gaf over beeldaspecten. Hierin kwam er ook een voorbeeld van een park en dat haalde bij mij allemaal ideeën op. Op de instructietafel van mijn docent lagen ook nog verschillende plaatjes die ik gebruikt heb, van bijvoorbeeld bomen. Met die plaatjes heb ik geprobeerd de bomen zo realistisch mogelijk te maken. Daarnaast heb ik plaatjes van bomen gebruikt in de herfst voor mijn bomen, hieronder zie je dat plaatje. In dit plaatje zie je de kleuren rood, oranje, geel en groen terugkomen. Dit heb ik dan ook in mijn bomen van mijn schilderij proberen te verwerken.
















Werkwijze:

Ik heb gewerkt met potlood om een snelle schets te maken en ben daarna met verf erover heen gegaan. Ik maakte eerst een horizon en begon daarna met het pad te schetsen. Daarna begon ik met de grotere objecten in mijn schilderij: de bomen. Nadat ik dit allemaal gedaan had, begon ik met het pad en het gras en als laatst met de lucht. Voor het gras, het pad en de lucht heb ik verschillende kleuren moeten mengen. Dit had ik wel eens eerder gedaan, maar niet voor bijna alle kleuren. Dit vond ik niet zo lastig en ging me erg goed af. Ik vond het pad maken wel erg lastig, omdat het pad achteraan veel smaller moest en vooraan veel breder. Ik moest hiervoor steeds punten bepalen en dat vond ik best moeilijk. Wel heb ik hiervan veel geleerd: eerst punten vaststellen en dan met elkaar verbinden.

















Onderzoek:
Zoals ik hierboven al uit had gelegd, begon ik eerst met het maken van een horizon, deze maakte ik hoog zodat ik veel diepte in het schilderij kon maken. Daarna begon ik met het schetsen van het pad en daarna met de bomen. De foto hiervan zie je hierboven. Ik deed dus eerst de grotere objecten die in mijn schilderij op gingen vallen. Na de bomen begon ik met het pad, daarna met het gras en als laatst met de lucht. Hieronder zie je de tweede stap, na deze stap had ik het af. Het eindwerk zie je helemaal bovenaan, in het begin van dit bericht. Ik heb als keuze gemaakt om voor in het schilderij donkerdere kleuren te gebruiken en achterin lichtere kleuren. Hiermee heb ik ontdekt dat ik meer diepte kon benadrukken in mijn schilderij. Daarnaast heb ik ontdekt dat ik de herfstsfeer goed kon benadrukken door middel van de kleuren rood, groen en oranje in mijn bomen te verwerken.


















Wat vind je geslaagd?
Ik wilde graag diepte zien in mijn schilderij zodat het schilderij realistischer werd. Dit heb ik geprobeerd door middel van het pad en door het gebruik van de overgang van donkere kleuren naar lichtere kleuren. Ik vind dat dit behoorlijk goed gelukt is en ben dan ook blij me het resultaat.

Wat kon beter? Waarom?
De volgende keer moet me nog meer inleven in het onderwerp. Het onderwerp was een 'park met herfstsferen', ik vind dat ik nog beter kan kunnen laten zien dat het een park was. Ik had dan bijvoorbeeld meer bomen kunnen toevoegen, een bankje en mensen. Daarnaast vond ik ook dat ik weinig herfstsferen heb gebruikt, dus dat kon beter. Toch vond ik dit schilderij voor een eerste opdracht goed geslaagd!

Voor het maken van deze opdracht heb je beelden gebruikt als inspiratiebron. Geef van minimaal één door jou gebruikt beeld aan wat de functie is en beschrijf waarom je dat vindt.
De foto geeft suggestie van diepte, dit vindt ik omdat je in deze afbeelding goed kan zien dat het pad vooraan in de foto erg breed is en achteraan in de foto juist smaller wordt. Ook zie je grote bomen vooraan in de foto en achteraan worden deze juist kleiner. Dit alles zorgt ervoor dat de diepte goed te zien is en benadrukt wordt. 



woensdag 2 september 2015

Welkom op mijn weblog!


Ik ben Laura van Kouwen en zit op Hogeschool Amersfoort. Ik doe hier de Pabo, omdat ik dol ben op kinderen en het leuk vind om kinderen wat te leren en wat bij te brengen. In de eerste les van ICT en Onderwijs maakten we kennis met Blogger. We moeten namelijk een blog maken en hierop berichten plaatsen over opdrachten die je uitgevoerd hebt. Ik laat jullie daarom graag kennis maken met mijn opdrachten en de uitvoering ervan. Daarnaast hoop ik dat jullie, samen met mij, gaan kijken hoe ik groei in dit jaar om een echte lerares te worden.